“A sminkes szakma egy kimeríthetetlen forrása a művészetnek, kreativitásnak, önismeretnek.” – interjú Gercosz Henriettel

Henivel évek óta dolgozunk együtt, számtalan alkalommal szépítette modelljeimet, készített nekik sminkeket a természetes hatásútól kezdve egészen a kreatív, már-már arcfestésbe hajló művészi alkotásokig. De nem csak gyönyörű sminkeket készít, hanem kedves, vidám természete mindig hozzájárul ahhoz, hogy mire fotózásra kerül sor, egy magabiztos, felszabadult, jókedvű modellel dolgozhassak. Fogadjátok szeretettel a vele készített interjúmat. 🙂

Gercosz Henriett – http://www.hgmakeupartist.com

Tudom, hogy korábban személyőrként dolgoztál. Hogy jött a sminkelés, egy teljesen más szakma?

Igen, nagyon színes paletta van a hátam mögött munka területén is. Amikor valaki pályakezdő, nem feltétlenül tudja, hogy melyik lesz az a terület, melyben kiteljesülhet. Közgazdász diplomával, valamint személyőri végzettséggel is rendelkezem. Úgy gondolom, sokáig kerestem az utamat, feszegettem a saját határaimat. Amit egyáltalán nem bántam meg 😊. Sőt, mindenből tanultam valamit és be tudtam építeni a hétköznapjaimba. A sminkelés mindig is érdekelt.  Már a főiskolai évek alatt elvégeztem az első sminktanfolyamat, beszereztem az induláshoz szükséges „alapcsomagot” és több helyen is elkezdettem bontogatni a szárnyaimat. Az élet azonban másfelé sodort… Gyermekeim születtek, akikkel sokáig otthon tudtam maradni. Emiatt is nagyon szerencsésnek érzem magamat. Viszont az évek alatt ismét előtört az érzés, hogy olyasmit szeretnék csinálni, ami nagyon kreatív, mindig új, szinte megismételhetetlen. Nem az a típus vagyok, aki képes 8 órát egyhelyben ülni 😊. Így hát belevágtam és elvégeztem Páll Adrienn (New School of Makeup) sminkiskoláját! Ez volt az az időszak, illetve ő volt az a személy, aki tényleg kinyitotta az alkotás iránti vágy szelencéjét nálam. A sminkelés szerelemmé vált és meghatározó eleme mindennapjaimnak. Idén Szépségtanácsadó OKJ-vel is bővítettem szakmai tudásomat, amit a Kreatív Sminkműhelyben végeztem el. Olyan kiváló tanároktól tanulhattam, mint Vadócz Edina, Amin B.Ildikó.

Smink: Gercosz Henriett / Modell: Köbli Anett / Fotó: Nerpel Nikoletta

Vannak példaképeid a szakmában?

Természetesen folyamatosan követem nagy kedvenceim munkásságát! Ez is hozzá tartozik a fejlődéshez. Ilyen példakép: Terry Barber, Alex Box, Pat McGrath, és még sorolhatnám.

Honnan szerzel inspirációt?

Az inspiráció nálam nagyon összetett. Függ a projekt részleteitől: milyen karakterű a modellem, milyen ruha lesz rajta a fotózáson, milyen hangulatot tervez a fotós. Ezekkel összhangban szoktam megálmodni a sminket (esetenként hajat). Úgy gondolom, mindenkink megvannak a saját stílusjegyei, melyeket akarva és akaratlanul is de belecsempész a makeup lookba.  Egy biztos, mindig próbálok a komfortzónámon kívül kerülni, új tapasztalatokat szerezni textúrákkal, színekkel, megoldásokkal.

Melyik volt eddig a kedvenc munkád? Ki tudnál emelni egyet?

Sok kedvenc munkám volt és remélhetőleg még lesz is 😊. Azokat szeretem, amikor olyan csapatban dolgozhatok, ahol szinte érezzük, átlátjuk egymás gondolatait. Megosztva a moodboard-ot, minden résztvevő tudása legjavát beleteszi a projektbe és igazán Nagybetűsen: ALKOTUNK! Ha mégis választanom kellene, talán Kinga Nguyen-el készített fotórozatot emelném ki egyik kedvencként, melyben Vanyovszki Mária stylingja abszolút telitalálat volt. 

Smink: Gercosz Henriett / Modell: Kinga Nguyen / Fotó: Nerpel Nikoletta / Styling: Vanyovszki Mária

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig szembesültél?

Legnagyobb kihívás, amikor olyan sminket álmodok meg, amit még soha nem készítettem. Ekkor napokig pörgetem le magamban a lehetséges megoldásokat, kutatom a legjobb módot a  look elkészítésére. Alapvetően az emberi bőr és kozmetikumok együttműködése nem mindig a várt eredményt adják. Volt olyan munkám, melynél hormonális problémák miatt mindenre érzékenyen reagált egy arcbőr, és nem tudom hány variációt futtattam le az agyamba, hogy hogyan oldjam meg a tökéletes végeredményt. Nagy frusztrációt tud okozni nálam az is, ha extra rövid idő alatt kell megoldanom egy olyan lookot, amire tudom, hogy kb 3x annyi időbe telne ténylegesen.

Mit gondolsz, mi az, ami megkülönböztet téged a többi sminkestől?

Úgy gondolom mindenki más, mindenki egyedi. Sminkeseknél is így van ez. Amiben talán más lennék?  Az élettapasztalatom általi megoldóképességem. Nem ismerek lehetetlent és végtelenül maximalista vagyok. Ez a mostani OKJ-s vizsgánál szépen meg is mutatkozott 😊. Folyamatosan fejlődni szeretnék és ez nagyon hajt előre, viszont van egy kifinomult stílusom hozzá, ami az állandó harmónia megteremtése. Nem erőszakolom magamra a trendiséget és nem koppintom az Instán található sablon sminkeket. Természeten mindig nézem az újdonságokat, de alapvető törekvésem a vendégem szépségének hangsúlyozása, még szebbé alakítása, nem pedig futószalag megoldások applikálása.

Smink: Gercosz Henriett / Modell: Mirtse Korinna / Fotó: Nerpel Nikoletta

Mit takar egy photo-ready smink? Mit csinálsz másképp, ha kifejezetten fotózásra sminkelsz?

A photo-ready smink amint a neve is jelzi, a fotózás illetve fotósok munkáját segíti. Ezzel a sminkkel a tökéletes végeredmény garantált a képeken. A kamera nem szereti a „zsíros – fényes” hatást, így egy tartósabb, matt makeup -ot készítek el. Alapozóknál, púdereknél is vannak olyan megoldások, melyek sokkal szebb eredményt mutatnak. Apró trükköket is alkalmazunk ilyenkor az esetleges bőrhibák, elfedésére. Alapvetően a fotózásra készített sminkek erősebb színhasználatot is igényelnek.

Smink: Gercosz Henriett / Modell: Farkas Eszter / Fotó: Nerpel Nikoletta
Ruha: Rozgonyi Viktória / Helyszín: Lockarium Escape Rooms

Mi a legnagyobb álmod a sminkelés területén? Hol lenne az a pont, ahol azt mondanád, mindent elértél, amit szerettél volna?

A legnagyobb álmom, hogy külföldi kampányokban sminkelhessek illetve olyan alkotásokban vehessek részt, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is elismertek. Mikor jön el az a pont, hogy mindent elértem? Szerintem ez a pont nem fog eljönni, mert mindig találok valamit, ami előrevisz, szeretnék megvalósítani. A sminkes szakma egy kimeríthetetlen forrása a művészetnek, kreativitásnak, önismeretnek.  

Szívből kívánom, hogy az említett álmok, célok mielőbb megvalósuljanak! 🙂
Heni további munkáit az újonnan elkészült weboldalán tudod megtekinteni: http://www.hgmakeupartist.com

Smink: Gercosz Henriett / Modell: Várhegyi Lucas Palmira / Fotó: Nerpel Nikoletta
Ékszerek: Silph Serata / Cicus: Mangó

Írta: Nerpel Nikoletta/ Fotográfus/ nerpel.niki@gmail.com/ http://www.nerpelfoto.hu

1 című bejegyzés ““A sminkes szakma egy kimeríthetetlen forrása a művészetnek, kreativitásnak, önismeretnek.” – interjú Gercosz Henriettel” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Gyönyörűek a sminkek, de a sminkes maga is!
    Hogy a képekről ne is beszéljünk. Tényleg szuper team vagytok!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s