Tippek a megfelelő fotós kiválasztásához

A bejegyzéshez az adta a motivációt, hogy nemrég láttam egy “fotós” weboldalát telis-tele lopott képekkel. Képzeljétek, kiderült, hogy külföldi oldalakról vadászta össze azt a gyönyörű portfóliót. Az ilyen csalókat szakavatott szemek kiszúrják, de sajnos pont az ügyfél, aki fizet a szolgáltatásért, nem biztos, hogy időben észreveszi a turpisságot. De a cikk elolvasása után kiszúrnád te is, ha belefutnál. 🙂

Ezt a cikket azért írom, hogy segítsek Neked. Éppen fotóst keresel és nem tudsz eligazodni a sok ajánlat között? Bevallom, én sem tudnék, ha nem ebben a világban mozognék évek óta. Nehéz, mert sok fotós van. Nehéz, mert mindenki profinak állítja be magát. Nehéz, mert nem tudhatod, hogy a saját fotóval reklámozza magát, vagy vásárolt (esetleg lopott) képekkel. Ez az írás arról szól, hogy ha a te helyedben lennék, milyen szempontok alapján választanék fotóst portréfotózásra (de úgy általánosságban minden témára ráhúzható).

Van fotós ismerősöm! Szuper, de mivel is foglalkozik?

Nézd meg, hogy egyátalán foglalkozik-e azzal a témával, amit te szeretnél. Akármennyire is jó fotós, vagy kedves ismerős, egy természetfotós, vagy épületfotós nem biztos, hogy portréfotózásban is erős, vagy fordítva. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más felszerelés, más mentalitás, személyiség szükséges adott témákhoz. Lehet, hogy elvállalja, mert kihívásnak érzi, vagy kedvel téged, de biztos vagyok benne, hogy jobban jársz, ha olyat keresel, aki pontosan azzal a területtel foglalkozik, amire neked szükséged van.

Azért előfordul, hogy készítek egy-egy szép tájképet, de alapvetően nem ez a fő profilom. 🙂

Tetszenek a fotói?

Ez a legkönnyebb rész. 🙂 Megnézed a fotóit, tetszik-e az, amit csinál. Agy kikapcsol, és kizárólag az érzelmekre hallgatva, magával ragad-e az illető képi világa. Egy rossz vágás, rossz kompozíció, nem megfelelően kiválasztott perspektíva, vagy a rossz utómunka azonnal diszharmóniát kelt. Ezt szerintem a legtöbb ember érzi, ha ránéz egy fotóra.

Referencia átnézése

Láttam már teljesen lopott képekből kialakított honlapot és olyat is, ami kizárólag workshopokon készült fotókból volt felépítve. Böngészd át a fotós weboldalát, közösségi oldalait, keress werk fotókat, sztorikat, hogyan készült az adott fotó. Legyen gyanús, ha semmi ilyesmit nem találsz, kizárólag egy csodálatos weboldalt, szebbnél szebb fotókkal.
A másik szembeötlő dolog: nagyon profi és nagyon gyenge képek azonos fotóstól. Mindenkinek vannak rossz napjai, de egy bizonyos szint fölött ezt nem szabad tükröznie a fotós munkájának. Inkább az az oka ennek, hogy a profi “lopott” képek ott maradtak az oldalon és elkezdte hozzátenni a saját munkáját.

Jelentem, saját fotó 🙂

Nyers fotók

Tudom, nem mindenki ért ezzel egyet, de szerintem egy igényes fotós nem ad ki a kezéből nyers képet (max. válogatásra, logóval). A rövid magyarázat erre: a retusált képek úgy is jobbak, saját magáról mindenki az előnyösebb fotókat osztja meg szívesen.

Hosszabb magyarázat: Nincs két ember, aki ugyanúgy retusál és ezzel a fotó abszolút egyedivé válik. Volt egy időszak az életemben, amikor több száz képet kellett retusálnom rövid határidővel és besegített egy retusőr, akit én tanítottam. Ez azért fontos, mert elvileg mindent ugyanúgy csinált, mint én. És mégsem. A mai napig meg tudom mondani, hogy melyik az én munkám és melyik az övé. Más személyiségek vagyunk, ugyanazzal a technikával dolgoztunk, de mást láttunk az adott fotóban, a végeredmény is más lett. Tehát az utómunka a fotós védjegye és nagyon sokat számít a milyensége. Egy alapvetően jó fotót utólag el lehet rontani, de ott a lehetőség benne, hogy valami igazán gyönyörű, egyedi, kreatív munka szülessen.

Retusálás előtt és után

Bőr retusálása

Azt látom, hogy gyakori a túlretusálás. Itt arra gondolok, amikor ránagyítunk a bőrre és az mintha nem is bőr lenne, hanem porcelán. Gyakorlatilag minden vonást eltüntetnek az utómunkánál, az összes apró ráncot, gödröcskét, ezzel eltűnik az ember személyisége, egyedisége, olyan leszel, mint egy bábu.
Retusálásnál mindig kifejezetten figyelek arra, hogy a bőr textúrája megmaradjon, az utómunka természetes hatást keltsen. Ezen felül mindig egyeztetek az anyajegyek, szeplők, hegek, stb. sorsáról. Alapvetően úgy gondolom, hogy hozzánk tartoznak, nem szükséges leszedni őket, de igény esetén minden eltüntethető.

Jól látható, hogy a bal oldalinál eltűnt a bőr textúrája a retusálás során.

Árak

Szerintem nem mondok újat azzal, hogy egy jó fotós drága. Legalábbis nem olcsó. Nem azért tanulunk, gyakorlunk éveket és ölünk milliókat a felszerelésbe (tanfolyamokba és referencia bővítsébe), hogy utána ingyen dolgozzunk.
Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozással is folyamatos költségek vannak, aztán ott van az amortizáció is, hiszen a gépek sajnos egy idő után elromlanak, elavulnak, cserélni kell őket. Gyakorlatilag bármi elromlik százezres költségek merülhetnek fel, a cseréről már ne is beszéljünk, mert az jóval több. Röviden ez az oka, hogy nem tudjuk olcsón elvállalni a fotózást, ha szeretnénk megtartani a magas minőséget.

Személyes ajánlás

Ha látod, hogy valamelyik ismerősöd járt fotózáson és tetszik is a kép, kérdezd meg milyen tapasztalata, véleménye van az adott fotósról. Ha pozitív minden, akkor nyert ügyed van, de! És itt jön a következő pont.

Szimpátia

Úgy gondolom, hogy hiába választod ki az ország legjobb fotósát, ha nem vagytok egy hullámhosszon. Mindenek előtt beszélgess vele, lehetőleg telefonon, vagy személyesen. Érdeklődj a fotózásról, mondd el az elképzeléseidet, ismerjétek meg egymást egy kicsit. Ha nem szimpatikus, valószínűleg nem is tudnál előtte feloldódni, ezáltal a képeken sem adnád önmagadat, feszült lennél.
Ez az oka annak, hogy az első közös munka előtt minimum egy hosszabb telefonos beszélgetést kezdeményezni szoktam, de a személyes találkozónál nincs jobb. Még ha csak 20-30 percre tudunk összefutni, akkor is sokat számít, hogy a fotózásra már ismerősökként és nem teljesen idegenként érkezünk.

Főleg, ha bonyolultabb projektről van szó. 🙂 Itt éppen egy gyönyörű fiatal lányt fotózom a Dömörkapu vízesésnél.

Csapat

Ha már csapatról volt szó az előbb… egy fotósnak legyen jó kapcsolatrendszere, hogy adott esetben a teljes fotózást megszervezhesse Neked. Sminkes, fodrász, stylist, ruhakölcsönzők, helyszínekhez kontakt, stb.

És az alapok…

Minimum OKJ-s végzettség, mert ez szükséges a vállalkozói engedélyhez. Természetesen legyen professzionális felszerelése, mindenből tartalékkal, mind a fotózáshoz, mind az utómunkához. És ami a legfontosabb: legyen kreatív, jófej, kedves, segítőkész. Szeresd vele a közös munkát, nevessetek jókat a fotózásokon és legyél büszke az elkészült képekre.

Én, Sasa és az említett bizonyítvány.

Írta:
Nerpel Nikoletta fotográfus
http://www.nerpelfoto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s