A digitálison túl – Fotók papíron és vásznon

Több százezer személyes (digitális) fotóm hever szanaszét. Telefonon, számítógépen, külső merevlemezen, pendrive-on és a felhőben. Nyaralások, esküvői képek, portrék rólam, a férjemről, a családról és természetesen macskás képek (tíz)ezres nagyságrendben. Sose nézném vissza ezeket, ha nem lenne belőlük albumom, vagy nem figyelnének a falról méteres verzióban.

Részlet, a tavaly telefonnal készített fotóimból. :))

Következzen néhány ötlet arra, hogy mit kezdjünk a számtalan, felhalmozott fotóval, amiket sose fogunk visszanézni, ha a számítógépen marad.

Papírkép

A legegyszerűbb megoldás a kiválogatott, kedvenc fotóinkat tetszőleges méretben előhívatni/kinyomtatni. De utána mi legyen velük?
Nemrég megismertem a Babystory.hu megalkotóját, Viktóriát, aki az emlékőrzésben segít termékeivel. Fotóalbum (klasszikus, ragasztgatós, retro, imádom!), babanapló, képtartó…, de ami a legjobban megragadta a figyelmemet, az a fotódoboz. Exkluzív fadoboz, a tetején egyedi gravírozással, belül mellékelt elválasztó lapokkal. Így a kedvenc fotóinkat nem csak rendszerezni tudjuk, hanem biztonságosan tárolni is. A weboldalon további információk és még sok egyedi, ötletes emlékőrző: https://babystory.hu

Forrás: http://www.babystory.hu

Fotókönyv

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb fotóinkból egyszerűen muszáj fotókönyvet készíteni. Olyan jó érzés néha lekapni a könyveket a polcról és végignézni az esküvői fotóinkat vagy az első közös nyaralásunk képeit. A monitor soha nem fogja pótolni azt az élményt, amit egy Fine Art album nyújt. Szerintem ez a legjobb megoldás a nagy pillanatok tartós, jó minőségű, tematikus rendezésére. Többféle méretben, számtalan borító típussal, különböző oldalvastagsággal rendelhetőek.

Forrás: Antal Photo Books

Vászonkép

Egy jó minőségben elkészített vászonkép bármely otthon gyönyörű dísze lehet. A fotót festővászonra nyomtatják, majd vakrámára feszítik, ezáltal kap egy elegáns, festmény-hatást. 🙂 Már több részes vászonkép is létezik (saját fotóból is), valamint a képek fotómontázs formájában is felkerülhetnek a vászonra.
Nekem a klasszikus verzió van itthon, a kedvenc közös fotónk a férjemmel, 120 cm széles vásznon, 2 cm vastag vakrámára feszítve.
(Természetesen a Poszterfotó Kft.-nél készíttettem, ahol a kiállítási fotóimat is szoktam. 🙂 http://fotovaszonra.hu)

Plexifotó

Modern, minimalista megjelenésű, magasfényű felülete exkluzivitást ad a fotónak. A plexilapot szorosan a fotónyomat elé rögzítik, ezáltal a kép különleges mélységet, élénk színvilágot és élességet kap. 

Tárgyak fotóval – Párna, bögre, póló, hűtőmágnes…

Egyszer rendeltem magamnak egy medált, a macskám fotójával. Annyira cuki! Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a ritkábbik eset és fotós emléktárgyat inkább ajándékozni szoktunk. A lehetőségek tárháza végtelen, a söröskorsótól a hűtőmágnesen át az edényfogóig mindent lehet kapni az interneten.

Forrás: NagyAjándék.hu

Exploding box – Robbanó meglepetés

Őszintén megmondom, hogy élőben még sosem láttam ilyet, de nagyon tetszik. Összecsukva úgy néz ki, mint egy kocka alakú ajándékdoboz, de a szalagot levéve “szétrobban”. Mivel a belső rész kézzel készül, nekünk kell beleragasztani a képeket, megírni a szöveget, hatalmas meglepetést, örömet lehet vele okozni az ajándékozottnak.

Ha az elmúlt 10-15 éved csak digitálisan van rögzítve, akkor van egy sokkoló hírem: neked kell leülni a gép elé és kiválogatnod azokat a fotókat, amikhez kötődsz, amiket szeretsz, amiről eszedbe jut egy-egy csodálatos emlék. Újraélheted mindazt, ami az elmúlt években történt, rájössz, hogy mennyit változtál, mennyit nőttek a gyerekek (nálam a macskák), eszedbe jutnak majd régi barátok, és idővel megjelennek az újak (akik azóta már nem is annyira “újak”). Mert – ahogy egy Koncz Zsuzsa dal is mondja – rohan az idő. A fotók pedig megőrzik ezeket a rohanó pillanatokat az örökkéválóságnak.

Írta: Nerpel Nikoletta/ Fotográfus/ nerpel.niki@gmail.com/ http://www.nerpelfoto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s