A 20 – as évek divatja – farsangra is ideális, elegáns viselet

Mik történtek az 1920-as években? Íme, egy kis történelmi áttekintés, illetve múltidéző morzsák….

Sokan választják tematikus farsangi rendezvények dress code-jaként ezt a dekádot! Aki látta a The Great Gatsby című filmet vagy a Coco Chanel életét bemutató hollywoodi produkciót, annak nem kérdés, hogy olyan időszakról van szó, ami merőben megváltoztatott sok mindent…. Többek között a divatot, sminkelési, valamint frizura trendeket is….

A 20-as évekre mondhatjuk, hogy a béke időszaka volt. A világháború után járunk.  Középpontban a dinamizmus, az élet fiatalos élvezete áll. Az 1920-as évek a szecesszió egyik ágának az art deco irányzatnak is az évtizede, mely funkcionalista stílusával a divatra is nagy hatást gyakorolt.

Virágzik a gazdaság és az ipar, a jazz és a film noir fénykorát éli. A női szabadságvágy megállíthatatlan: autót vezetnek, sportolnak, moziba járnak, csillogó partikon vesznek részt. Pezsgőt isznak, dohányoznak, miközben jazzt hallgatnak, vagy épp charleston-t, foxtrott-ot táncolnak.

Baron Adolf De Meyer, Vogue, 1921 február

A nők megszabadulnak az őket szűk keretek közé szorító társadalmi szabályok és elvárások képzeletbeli fűzőjétől is. Az évtized leghíresebb képviselője Coco Chanel, aki meghökkentően új ötleteivel teljesen megreformálta a női öltözködést. 

Néhány szóban a divat változásairól

Az évtized legnagyobb vívmánya, hogy a hosszú szoknya végképp eltűnt a nappali ruhatárból. Beköszöntött a praktikus ruhák időszaka, mely a vékony nőknek kedvezett elsősorban. A fűzőt elfelejthetik végre, helyette az évtized elején pár évig egy feszes trikót viseltek, amely a mellet leszorítva fiús alakot kölcsönzött viselőjének. Később ezt felváltotta a melltartó és bugyi felett viselt vékony vállpántos kombiné. A szoknya olyan rövid lett, ami a térdet is szabadon hagyta. A gyártók felismerve a lehetőséget, selyemből készült test színű harisnyákat dobtak piacra igen nagy sikerrel. Ezek harisnyaszárak voltak, melyeket harisnyatartóval erősítettek fel.

A hajviselet akkor volt igazán trendi, ha rövidre vágott bubi frizurát jelentett. 

És itt jön a SMINK változása: divatba jön a napbarnított bőr. Elkülönül a nappali és az alkalmi smink. Sötét, erős, szögletes körsatíros szemfestés a wampoknál, mely merészen emeli ki a szemeket. Alap kontúrozás az arcon, kerülve az extra pirosítást. Az ajkakat „cseresznye száj-ra”, vagy függőlegesen nyújtott, vízszintesen kicsinyített módon, a felső ajkat hegyesre festették sötét (általában bordó, piros) rúzzsal.  A szemöldök természetellenes formában egyenes vonalú, vékony, picit lefele hajló végű. Hosszító jellegű szempillaspirál használata. 

Bizony, ezt az időszakot csak imádni lehet. Mozgalmával, merészségével, karakterizmusával. Szerintem nincs is azon mit csodálkozni, ha egy picit részese szeretnénk lenni ennek a fergetegnek…
Ha szeretnél egy fotózás erejéig visszarepülni a 20-as évekbe, ajánlom a farsangi tematikus fotózásunkat, ahol korhű sminkkel és frizurával tesszük teljessé az élményt.
Az esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/637765170297404/

Edward Steichen fotója

Írta: Gercosz Henriett /makeup-artist/ http://www.hgmakeupartist.com /

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s